5/5 - (27 امتیاز)

تاییدیه چاه ارت تاییدیه وزارت کار چاه ارت

تاییدیه چاه ارت جهت پایان کار ساختمان های مسکونی

( محتوای مطالب ) حتما تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید زمان تقریبی مطالعه 5 دقیقه .

تاییدیه چاه ارت وزارت کار طبق ماده 22 آيين نامه حفاظت تاسیسات الکتریکی کارگاه، مدت هاست که برای کارگاه ها، کارخانه ها و تمامی مجتمع های صنعتی اجباری شده و از تیر ماه سال نودو چهار، تاییدیه چاه ارت برای ساختمان های مسکونی و تجاری نیز الزامی شده است.

لذا با توجه به دستورالعملهای وزارت کار، جمعی از کارشناسان ارشد ایمنی برق که عضو انجمن متخصصین مشاوران حفاظت فنی و خدمات ایمنی وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي می باشند، دست به دست هم داده اند و همگام با علم ودانش روز دنيا و بهره گيري از تجارب پروژه هاي اجرايي ارت، مطابق با استانداردهاي بين المللي آماده ارائه تاییدیه ارت وزارت کار و خدمات به كليه شركت ها، كارخانجات و مراكز صنعتي مي باشند.

تاییدیه وزارت کار چاه ارت

تاییدیه وزارت کار چاه ارت

تاییدیه چاه ارت وزارت کار

هزینه تاییدیه چاه ارت

  1. تاییدیه ارت وزارت کار ساختمان های مسکونی و ارگان ها و سازمان های دولتی

توضیحات: هزینه این نوع تاییدیه به تعداد واحد ها ،تعداد و نوع چاه های ارت و تعداد همبندی های پروژه بستگی دارد.

تاییدیه چاه ارت

تاییدیه چاه ارت

تاییدیه چاه ارت مسکونی

  1. تاییدیه ارتینگ کارخانه های صنعتی و بزرگ

توضیحات: محاسبه هزینه این نوع تاییدیه ها بستگی به تعداد تابلو ها ،تعداد و نوع دستگاه های پروژه و تعداد چاه های ارت آن دارد. هر هادی شامل تابلوهای دیواری و ایستاده، دستگاه های الکترویکی (مجموعه، بدنه و اسکلت فلزی و … آن کارخانه یا کارگاه صنعتی دارد) می باشد.

تاییدیه چاه ارت

تاییدیه چاه ارت

تاییدیه ارت کارخانه

  1. تاییدیه ارت مجتمع های تجاری و پاساژها

توضیحات : محاسبه هزینه این نوع تاییدیه ارتینگ اول به تعداد واحد های تجاری و نوع کاربری آنها ( فروشگاه ،فودکورت ،اتاق بازی کودکان ،رستوران ها ، کافی شاپ ها و …) دوم به تعداد چاه ها و نقاط همبندی بستگی دارد.

تاییدیه چاه ارت

تاییدیه چاه ارت

تاییدیه ارت مجتمع ها

  1. تاییدیه ارت پمپ بنزین ها و جایگاه هایCNG

توضیحات: محاسبه هزینه این نوع تاییدیه بستگی به تعداد چاه های ارت و تعداد نازل های پمپ و تعداد جایگاه ماشین حمل سوخت دارد .

تاییدیه چاه ارت

تاییدیه چاه ارت

چاه ارت جایگاه سوخت

  1. تاییدیه ارت اتاق عمل(Clean earth)،بیمارستان ها ،آزمایشگاه ها

توضیحات : هزینه صدور این نوع تاییدیه ارت به تعداد اتاق های عمل و تعداد آزمایشگاه های بیمارستان و تعداد بخش های آن پروژه و مانند دیگر تاییدیه ها به تعداد چاه ها و تعداد همبندی های پروژه بستگی دارد.

تاییدیه چاه ارت

تاییدیه چاه ارت

 

چاه ارت بیمارستان

  1. تاییدیه ارتینگ پالایشگاه ها ،خطوط انتقال ،خطوط لوله ،پتروشیمی ، مخازن

توضیحات :محاسبه هزینه صدور این نوع تاییدیه که خیلی تخصصی میباشد؛ بستگی به موقعیت پروژه ها ،طول خطوط ،نوع مواد داخل لوله ها و مخزن ها ، نوع سیستم ارتینگ پروژه ها ،تعداد هادی ها و همبندی ها و چاه های ارت مجموعه ها متفاوت می باشد.

تاییدیه چاه ارت

تاییدیه چاه ارت

چاه ارت پتروشیمی

  1. تاییدیه بانک ها (ATM ها)، شرکت های ارتباطی و اینترنتی ،سرورهای بزرگ

توضیحات :محاسبه هزینه صدور این نوع تاییدیه ها به تعداد شعبه ها، تعداد ATMها، تعداد اتاق سرور ، تعداد همبندی ها و چاه های ارت این نوع پروژه ها (ضد الکترومغناطیسی)های فارادی بستگی دارد.

تاییدیه چاه ارت

تاییدیه چاه ارت

چاه ارت اتاق سرور

  1. تاییدیه ارت شهر بازی ها

توضیحات: برآورد هزینه صدور این نوع تاییدیه وابسته به تعداد حلقه چاه ارت و تعداد دستگاه های شهر بازی دارد.

تاییدیه چاه ارت

تاییدیه چاه ارت

چاه ارت شهربازی

شرکت آریا ایمن با مشاوره رایگان و تخصصی اماده همکاری با تمامی پروژه ها در اجرای سیستم ارتینگ و صدور معتبر ترین تاییدیه ارت میباشد.

برای استعلام قیمت با ما تماس بگیرید.

گواهی تاییدیه چاه ارت

رعايت ايمني و تست ارتینگ انواع پروژه ها

1- رعایت نکات ایمنی جهت صدور تاییدیه وزارت کار چاه ارت ساختمان های مسکونی و ارگان ها و سازمان های دولتی

  • اولین نکته جهت تاییدیه چاه ارت موقعیت مکان احداث چاه ارت میباشد که باید در دسترس باشد که بصورت دوره ای توسط مدیر یا مسئول ساختمان جهت رطوبت چاه بررسی شود.
  • دومین نکته اینکه ابتدا سیستم ارتینگ را به صورتی که از مدار خارج نشده توسط شینه ارت در تابلو ارت باید توسط ارت سنج کلمپی مقاومت آن اندازه گیری شود که طبق استاندارد می بایست حداکثر 2 اهم باشد.
  • سومین نکته اندازه گیری تست مقاومت خود چاه ارت است که باید با توجه به تعداد چاه های ارت در ساختمان به صورت تکی هر چاه از سیستم ارت جدا سازی شود و مقاومت آن توسط دستگاه ارت سنج سه سیمه چک شود که طبق استاندارد باید حداکثر 4 اهم باشد. لازم به ذکر است که موقع جداسازی سیم چاه ارت از شینه حتما نکات ایمنی رعایت گردد و با لوازم مخصوص و دستکش ایمنی صورت بگیرد.
  • چهارمین نکته چک کردن سیستم ارتینگ باید شینه ارت در تابلو ارت چک شود که سیم مسی خروجی از چاه توسط کابلشو به شینه متصل باشد.
  • پنجمین نکته متصل بودن سیم مسی از شینه تابلو ارت به تابلو برق اصلی ساختمان میباشد که حتما باید توسط کابلشو به صورت صحیح انجام شده باشد.
  • ششمین نکته متصل بودن اسکلت فلزی آسانسور توسط سیم مسی به شینه تابلو ارت میباشد که قسمت داخل تابلو با کابلشو و قسمت داخلی اسکلت توسط کلمپ سیم به استراکچر (کلمپ سیم به ستون فلزی ) اجرا شده باشد.
  • هفتمین نکته متصل بودن اسکلت فلزی ساختمان هست که طبق مقررات ملی ساختمان و رده بندی نوع ساختمان متفاوت میباشد که در برخی ساختمان ها توسط سیم مسی به شینه باید متصل باشد و در برخی ساختمان ها باید همبندی در فنداسیون ساختمان و در آخرین سقف ساختمان صورت گیرد و به تابلو ارت متصل شود و در ساختمان های دارای طبقات پارکینگ عمومی باید علاوه بر این همبندی ها رینگ تسمه مسی اجرا شود و به تابلو ارتینگ به صورت مجزاء متصل گردد.
  • هشتمین نکته اجرا سیستم ارتینگ در سیم کشی کل ساختمان میباشد که باید سیم ارت مسی روکش دار از تابلو برق اصلی به تابلو مینیاتوری داخل واحد متصل گردد و توسط شینه فانتزی به کل پریز ها و روشنایی ها و کلیه مصرف کننده های برقی متصل گردد.
  • نهمین نکته نصب کلید نشتی جریان یا همان محافظ جانRCD&RCCB که طبق استاندارد بسته به آمپر واحد ، به صورت مجزاء برای هر واحد و مشاعات نصب گردد.

مطلب مهم اینکه این نکات جهت تاییدیه چاه و سیستم ارتینگ کل ساختمان میباشد در صورت نیاز به تاییدیه خود چاه سه نکته اول کافی میباشد.

تاییدیه چاه ارت

تاییدیه چاه ارت

شینه فانتزی ارت و نول

تاییدیه چاه ارت

تاییدیه چاه ارت

لوازم چاه ارت جعبه ارت

تاییدیه چاه ارت

تاییدیه چاه ارت

اتصال آسانسور به چاه ارت

 

تاییدیه چاه ارت

تاییدیه چاه ارت

محافظ جان

تاییدیه چاه ارت

تاییدیه چاه ارت

تست چاه ارت

2- رعایت نکات ایمنی جهت صدور تاییدیه وزارت کار چاه ارت کارخانه های صنعتی و بزرگ

اولین نکته جهت تاییدیه چاه ارت موقعیت مکان احداث چاه ارت میباشد که باید در دسترس باشد که بصورت دوره ای توسط افراد دارای صلاحیت جهت رطوبت چاه بررسی شود.

دومین نکته اینکه ابتدا مقاومت سیستم ارتینگ را به صورتی که از مدار خارج نشده توسط شینه ارت در تابلو ارت باید توسط ارت سنج کلمپی اندازه گیری شود و طبق استاندارد زیر 2 اهم باشد.

سومین نکته اندازه گیری تست مقاومت خود چاه ارت است که باید با توجه به تعداد چاه ارت در ساختمان به صورت تکی هر چاه از سیستم ارت جدا سازی شود و مقاومت آن توسط دستگاه ارت سنج سه سیم چک شود که طبق استاندارد باید حداکثر 4 اهم باشد. لازم به ذکر است که هنگام جداسازی سیم چاه ارت از شینه حتما نکات ایمنی رعایت گردد و با لوازم مخصوص و دستکش ایمنی انجام شود.

فرم تاییدیه چاه ارت

رعايت ايمني در تست تجهيزات برقدار (راهنماي عمومي)

تاییدیه چاه ارت

تاییدیه وزارت کار چاه ارت

هدف از نگارش اين راهنما چيست؟

اين نوشتار راهنماي اوليه پیرامون تست ايمن تجهيزات برقي را ارايه نموده و مورد استفاده افرادی قرار می گیرد که در كارگاه تست وسایل برقي كار كرده و يا فرآیند تست را مديريت مي كنند. همچنين اين راهنما براي كساني كه مستقيماً با تست تجهيزات برقی سر و كار دارند، مفید بوده و حاوي مطالب و اطلاعات تفصيلي درباره انواع خاص تست وسایل برقی نیز می باشد. تست تجهيزات برقي به دلايل متعددی انجام می شود که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  1. تست هاي تضمين كيفيت قطعات به کار رفته در تجهيزات الکترونیکی
  2. تست هاي مربوط به تشخيص عیوب وسایل برقی
  3. تست شناسايي خطاي دستگاه های برقي
  4. كنترل هاي روتين ايمني

اين راهنما همچنین حاوی توصيه هايي است كه می توان به كمك آنها از خطرات الكتريكي جلوگيري به عمل آورده و يا میزان خطرات را كاهش داد. برخي از روش هايي كه به كمك آنها مي توان به اين كار مبادرت نمود، عبارتند از:

  1. به كار بردن سيستم هاي ايمني در كار، بعنوان مثال:

الف) اقدامات پيشگيرانه براي جلوگيري از تماس افراد با قسمت هاي برقدار تجهيزات به ویژه افراد عادی كه كار تست را انجام نمي دهند.

ب) اقدامات پيشگيرانه براي جلوگيري از تماس افراد تست كننده تجهیزات با قسمت هاي برقدار دستگاه ها

پ) حفاظت و عايق كاري تجهيزات برقی كه اپراتورها بر روي آنها كار مي کنند و نیز عایق کاری و حفاظت دستگاه هایی که به کمک آنها، عملیات تست انجام می شود.

2- استفاده از تجهيزات مناسب برای انجام عملیات تست

3- حصول اطمينان از به كار گماردن افراد صاحب صلاحیتی كه در زمينه تست تجهيزات آموزش هاي لازم را ديده و تجربه كافي دارند و نیز در زمينه عمليات ايمني كار با تجهيزات برقی، داراي آگاهي هاي لازم هستند.

به چه نوع تست هايي در اين راهنما اشاره شده است؟

اين راهنما دربردارنده تست تجهیزات برقی (عمدتاً تجهیزات فشار ضعیف تا سطح ولتاژ 1000 ولت ACیا1500 ولتDC ) بوده و مربوط به مواقعی است که تجهیزاتی نظیر لوازم برقی خانگی مورد استفاده قرار می گیرند.

بیشتر این تجهیزات به منابع تغذیه اصلی 230 ولتAC تکفاز و 400 ولتACسه فاز وصل می شوند که البته می توان منابع تغذیه با ولتاژهای بالاتر و در برخی موارد ولتاژهای بیش از محدوده فشار ضعیف را نیز مورد استفاده قرار داد. در فرآیند تست تجهیزات برقی، برخی از ولتاژهای اعمال شده به تجهیزات ممکن است بیش از ولتاژهای محدوده فشار ضعیف باشد ولی در صورتی که ماکزیمم جریان خروجی دستگاه تست کننده بیش از 5 میلی آمپر نباشد، این ولتاژها خطرناک نخواهند بود (توجه داشته باشید که قبلاً جریان 5 میلی آمپر AC ملاک عمل قرار می گرفت اما از ماه می 2001، حداکثر جریان دستگاه های جدید تست کننده بایستی به 3 میلی آمپرACمحدود شود)

منظور از خطرات منجر به حوادث و صدمات چیست؟

حوادث زمانی رخ می دهند که قسمت های برقدار تجهیزات لخت بوده و افراد با این قسمت ها تماس برقرار کنند و یا بدنه دستگاه ها که می بایست به سیم ارت وصل شوند، با ولتاژ نشتی خطرناکی برقدار شده باشند.

در خلال تست تجهیزات برقی و هنگام یافتن خطاها به ویژه هنگامی که هادی های بدون روکش حامل ولتاژهای خطرناک باشند، احتمال تماس با قسمت های برقدار تجهیزات افزایش می یابد.

تست باید در حالی انجام پذیرد که تجهیزات برقی از هر منبع تغذیه خطرناکی ایزوله شوند، در این صورت می توان خطرات منجر به حوادث و صدمات را به حداقل ممکن رساند. اگر چه ایزوله کردن تجهیزات برقی همیشه امکان پذیر نیست، ولی بایستی مراقب بود تا از تماس با هر ولتاژ تولیدی خطرناک جلوگیری به عمل آید. خطرناک ترین صدمات در نتیجه حوادث ناشی از برق گرفتگی به وجود می آید و این بدین خاطر است که اثرات برق گرفتگی عمدتاً غیرقابل پیش بینی بوده و به سادگی می تواند منجر به حوادث مرگبار شود. همچنین خطر صدمه و سوختگی ناشی از آرک زدگی که در اثر تماس هادی ها با یکدیگر و در نتیجه اتصال کوتاه پدید می آید، نیز وجود دارد.

از دیگر خطرات تهدید کننده، می توان به خطر ناشی از واکنش بدن فرد در برابر برق گرفتگی و بروز حوادثی مانند سقوط یا وارد شدن شوک به بدن مصدوم در اثر برق گرفتگی اشاره نمود. برق گرفتگی زمانی رخ می دهد که تماس با هادی برقدار سبب عبور جریان کافی از طریق بدن انسان شده و منجر به آسيب و صدمه گردد.

در حالت کلی، ولتاژهای بیش از 50 ولت ACیا 120 ولتDC بدون ریپل در مکان های خشک و نيز فضاهای باز و نارسانا را بایستی جزو ولتاژهای خطرناک به شمار آورد. چنانچه محل کار نمناک، محدود و یا رسانا باشد، مقادیر ولتاژهای مزبور را باید کاهش داد. بنابراين وقتی چنین محیط کار متفاوتی وجود داشته باشد، متصدیان کار و نیز افرادی که مستقیماً عملیات تست را انجام می دهند، باید از افزایش احتمالی خطرات منجر به صدمات و حوادث آگاهی كامل را داشته باشند و تمهیدات لازم را در نظر بگیرند.

در برخی تجهیزات از قبیل مایکروفر، ولتاژهای فشار قوی با پتانسیل چندین هزار ولت مورد استفاده قرار گرفته و چنانچه با هادی های حامل اين ولتاژها تماس ایجاد شود، خطر بسیار زیادی متوجه فرد شده و ممکن است منجر به صدمات مرگبار شود. جریان های در حد 5 میلی آمپر و یا بارهای ذخیره شده در تجهیزات برقی مي توانند منجر به بروز جراحت و صدمه بدنی شوند. بنابراین باید اقدامات مناسبی انجام شود تا از تماس فرد با بارهای ذخیره شده بیش از 350 میلی ژول جلوگیری به عمل آید.

اگر در نقطه تماس بدن با قسمت های خطرناک تجهیزات برقی، پوست بدن دچار جراحت و یا بریدگی در آن ایجاد شود، جریان شوک وارده به بدن و در نتیجه میزان جدیت خطر بیشتر خواهد بود. البته پوست سالم هم ممکن است در زمان تماس با برق یا در اثر سوختگی ناشی از جریان و یا در نتیجه نفوذ هادی های لخت و نوک تیز به آن صدمه ببیند.

ارزیابی ریسک و خطرات

افزون بر عواملی همچون سطح ولتاژ، میزان بار ذخیره شده يا میزان جریان برق و نیز شرایط محیطی، عوامل دیگری هم وجود دارند که برای ارزیابی خطرات ناشی از جراحات و صدمات ناشی از تست تجهیزات برقی می بایست مد نظر قرار گیرند. ارزیابی خطر بایستی قبل از شروع تست انجام گیرد و این کار به شما کمک می کند تا اقدامات پیشگیرانه لازم را شناسایی نموده و تمهیدات لازم را در نظر بگیرید. برخی از پرسش هایی که در حین انجام فرآیند ارزیابی خطرات مطرح می شوند، عبارتند از:

1- آیا کار با تجهیزات بدون برق یا برقدار در ولتاژ یا جریان ایمن صورت میگیرد؟

2- آیا ضرورت دارد افراد بر روی تجهیزات برقدار و یا در نزدیکی آنها در شرایطی کار کنند که جریان ها و ولتاژهای خطرناک پیرامون تجهیزات وجود دارد؟

3- حداکثر ولتاژی که بر روی هادی ها در خلال فعالیت کاری دستگاه ها به وجود می آید، چقدر است؟

4- آیا افرادی که تست تجهیزات را انجام می دهند، شایستگی و صلاحیت های لازم برای این کار را دارا هستند؟ آیا آموزش های لازم را فراگرفته و دانش کافی برای انجام کارهای خاص را دارند و آیا اطمینان حاصل شده که خود و دیگران را در معرض خطر قرار نخواهند داد؟

5- چنانچه تست کنندگان صلاحیت کامل نداشته باشند، آیا بر کار آنها نظارت کافی صورت می گیرد؟

6- چه نوع حفاظ ایمن فیزیکی (مانند استفاده از فنس های موقت یا دائمی) می بایست برای تجهیزات تحت تست به کار رود تا از صدمه و جراحت پیشگیری به عمل آید؟

7- آیا دستگاه های مخصوص تست از طراحی ایمن برخوردارند؟ آیا شرایط نگهداری این دستگاه ها به خوبی انجام شده است؟

8- آیا ضرورت دارد که محدوده اي دائمی براي تست تجهيزات جدا از محل استقرار آنها ساخته شود و يا ساخت محدوده تست موقت در پیرامون تجهیزات ضروري می باشد؟

9- آيا تست کنندگان قادرند بر حوزه کاری به حد کفایت نظارت کرده و در هر زمان از بروز خطر برای دیگران جلوگیری کنند؟

10- در مواقعی که عملیات تست بخشی از “خدمات پس از فروش” باشد، چه میزان از این عملیات جزو تعهدات مشتری است؟ چنانچه تست در منزل مشتری انجام شود، چه اقدامات ویژه ای مورد نیاز است تا بتوان از فرد تست کننده و سایرین حفاظت نمود؟

11- تا چه میزان می بایست تست کنندگان تحت نظارت قرار گرفته و یا در كار تست همراهی شوند؟

12- آیا در خصوص طراحی، ساخت یا استفاده از هر گونه تجهیزات ویژه تست با استانداردBS EN 61010_1مطابقت دارد؟

13- اندازه دستگاه مورد نظر براي تست چقدر بوده و چه مقدار فضا پیرامون آن جهت انجام تست به صورت ایمن و بدون محدودیت وجود دارد؟

14- اگر نیاز باشد که تمامی کارگران شاغل در کارگاه ها، به دستگاه های برقی نزدیک شوند، آیا شایستگی لازم برای پرهیز از خطر را دارند؟ اگر کارگران فاقد صلاحیت لازم در این زمینه باشند، چگونه از نزدیک نشدن آنها به دستگاه ها اطمینان حاصل می کنید؟

15- آیا زمانی که دستگاه به برق متصل بوده و درگیر فرآیند تست می باشد، به صورت برقدار رها می شود؟

16- آیا میز کار یا محدوده مجزای مربوط به تست، نیاز به وسیله هشدار دهنده مانند فلاشر دارد تا نشان دهد که تست در حال انجام است؟

17- آیا نیاز به تهیه منابع اضطراری و یا وسایل اضافی برای دستگاه هایی که سایر کارگران از آنها استفاده می کنند، احساس می شود تا بتوان با اتصال دستگاه های مذکور به این منابع، میزان صدمه به تست کنندگان را کاهش داد؟ آیا کلیدهای محافظ جانRCD را می توان به عنوان وسایل تکمیل کننده حفاظت مورد استفاده قرار داد؟ (توجه: این راهنما و اطلاعات تکمیلی ضمیمه آن، توضیحاتی درباره کلیدهایRCDدر حالت كلي و نیز کلیدهایRCDبا جریان 30 میلی آمپر را ارایه می دهد. برای اخذ اطلاعات بیشتر، بخش مربوط به کلیدهای محافظ جان در صفحات آتي همین نوشتار را ملاحظه نمایید).

18- آیا امکان کاهش تعداد مسیرهای مرتبط با زمین برای کاهش احتمال شوک ناشی از تماس فاز به زمین با استفاده از وسایلی مانند حصار فلزی، فنس و فیبر عایقی یا فرش لاستیکی وجود دارد؟

19- آیا امکان استفاده از سایر منابع تغذیه مانند ترانس ها یا باتری های ایزوله برای کاهش احتمال بروز خطر ناشی از شوک فاز به زمین وجود دارد؟

مدیریت بر فرآیند تست تجهیزات برقی

فراهم نمودن محیطی ایمن برای کار و نیز استقرار یک سیستم ایمن کاری برای کارگران ضروری می باشد. نتایج ناشی از ارزیابی ریسک و خطرات به شما کمک خواهد کرد تا مراحلی را که نیاز به انجام اين ارزیابی دارید، شناسایی کنید. کارگران نيز باید همکاری کرده و در حين كار مراقبت هاي منطقی در خصوص ایمنی خود و سایر افراد را به کار بندند. توصیه های زیر را بايد در مورد تمامي فعاليت ها و از جمله عمليات تست تجهيزات به كار برد:

الف) ايمني پرسنل

تمامی پرسنل بایستی:

1- بدانند که حتي با انجام عمليات تست در منطقه ايزوله از زمين و يا استفاده از ترانسفورماتورهاي ايزوله و حتي استفاده از كليدهاي محافظ جان RCDباز هم خطر برق گرفتگي وجود خواهد شد.

2- به طور كامل از اتفاقات ناگواری که ممكن است در اثر برق گرفتگی و صدمات حاصل از آن در محيط كار رخ دهد، آگاهي داشته باشند.

3- کارگران آموزش های لازم در زمينه کمک های اولیه از جملهCPR را فرا گيرند.

(CPRمخففCardiac pulmonary Resusccitation به معنی برگرداندن قلب و شش مصدوم به حالت نرمال اولیه مي باشد)

ب) نواحی تست دائم

این نواحی مي بایست:

  1. تحت کنترل یک فرد مسئول باشند.
  2. به وسيله فنس از ساير نقاط جدا شوند تا بدين وسيله از ورود افراد غيرمجاز به منطقه جلوگیری شود.
  3. دارای علائم هشدار دهنده مناسب در ابتداي ورود به منطقه باشند.
  4. در خلال عملیات تست و تنها برای پرسنل مجاز و نيز افرادي كه تحت نظارت مستقيم پرسنل واجد شرايط کار می کنند، قابل دسترسی باشند.
  5. دارای چراغ های هشدار دهنده مناسبي باشند که نشان دهنده انجام تست بوده و نيز مجهز به چراغ هاي دیگری باشند که نشان دهد ورود به منطقه مزبور ایمن است (غالباً از چراغ های سبز و قرمز استفاده می شود).
  6. دارای شستی های قطع اضطراری یا ساير وسایل كارآمد باشند تا قطع تمام منابع تست در مواقع اضطراري امكان پذير باشد. کنترل های اضطراری بایستی به دقت شناسایی شوند و بايد توجه كرد كه اين کنترل های اضطراری نباید منابع تغذیه مربوط به روشنایی عمومی منطقه را از مدار خارج نمایند.
  7. حاوي پوستری در باره برق گرفتگی باشد. اين پوستر مي تواند مثلاً نشان دهنده خطر برق گرفتگي و كمك هاي اوليه در اين زمينه باشد. همچنين پوستر مزبور بايد در نقاط حساس و در منطقه قابل رویت نصب شده و اقدامات مربوط به ايمني به ويژه شماره تلفن هاي مربوط به امداد رساني در آن درج گردد.
  8. دارای نظم و آراستگي در چيدمان وسايل و دستگاه ها بوده و فواصل بين تجهيزات به طور مناسب رعايت گردد.

پ) نواحی تست موقت

در برخی مواقع ممکن است انتقال تجهیزات به محل دائمي انجام عمليات تست، عملی و یا منطقي نباشد،مثلاً موقعی که تجهیزات بسیار بزرگ هستند كه در اين صورت امكان استقرار آنها در منطقه دائمي ويژه عمليات تست وجود ندارد.

همچنين زمانی که تست تجهیزات برقي جزو تعهدات مشتری است، نمي توان اين گونه تجهيزات را به محل دائمي عمليات تست منتقل نمود. بنابراين چنانچه نیاز به انجام تست در حالت برقداربودن تجهيزات باشد، یک منطقه تست موقت بایستی پیرامون تجهیزات ایجاد گردد.

در هنگام ایجاد منطقه تست تاییدیه چاه ارت موقت، تاییدیه چاه ارت تمامي اقدامات پیشگیرانه اي كه در مورد مناطق تست دائم به آنها اشاره شد، بایستی مد نظر قرار گيرند و چنانچه اين كار مقدور نباشد، نياز به انجام ارزیابی است تا بتوان اقدامات لازم جهت كاهش خطرات را تا حد ممكن به عمل آورد. توجه داشته باشید که تسترهاي كوچك مجهز به دوشاخه مخصوص تست(PIug_in tester) كه داراي دو وضعيت GO/NO GOهستند، در حالت کلی فقط پلاريته منبع را کنترل كرده و حداكثر مي توانند وجود اتصال زمین را نشان دهند ولي قادربه تشخيص ميزان تأثير اتصال زمين نيستند.

ت) مناطق ايزوله از زمین

منطقه تست را به گونه اي ایجاد کنید كه حتي الامكان از زمين ايزوله باشد و همچنين سعي كنيد از منابع تغذيه ايزوله استفاده نمایید. برای نیل بدین منظور، اقدامات زیر را به انجام رسانید:

1- ميز تست مورد استفاده بايد از مواد عایق ساخته شده و قاب و پایه های آن عایق باشند تا از بروز تماس با زمین در حین تست جلوگیری به عمل آید.

2-تمامی لوله ها، رادیاتورها، سازه ها و قطعات فولادی ساختمان، لوله های فلزی،وسایل برقی ارت شده، سوکت های فلزی، و غیره را از دسترسی به میز دور نماييد و يا آنها را به طور دائم با مواد عایقی بپوشانید تا از تماس آنها با ميز تست و در معرض جریان نهای نشتی جلوگیری شود.

3- در جایی که نیاز به استفاده از هویه یا چراغ هاي مخصوص روشنايي ميز كار باشد، از نوع فشار ضعیف اين وسايل استفاده کنید که برق آنها از ترانسفورماتور ایزوله مطابق استانداردBS 61558تأمين شود. در اين صورت دیگر نيازي به استفاده از ميله اتصال زمين در منطقه تست نیست.

4- اگر نیاز به نصب پريز مربوط به آنتن تلویزیون و يا راديو در منطقه تست باشد، نصب اين پريز بایستی مطابق با استانداردBS 415صورت پذيرد.

5- فرش عايق لاستیکی بایستی با استانداردBS 921مطابقت داشته و نیز تمیز و خشک باشد ضمن این که فرش مزبور بايد به طور منظم تست گردد و همچنین بایستی برای عملیات تست به حد کافی بزرگ باشد تا زمانی که فرد تست کننده در حالت ایستاده و یا نشسته قرار دارد، بتواند به راحتي بر روی آن قرار گیرد (توجه داشته باشيد كه پایه های صندلی هنگام نشستن فرد تست كننده، ممکن است به فرش مذكور آسیب برساند و نقطه اتصال فرش به پایه آسیب ببیند).

6- اگر از نوارهای مچی مخصوص تخلیه الکتريسيته ساكن استفاده شود، اين نوارها بایستی دارای مقاومت مناسب باشند (مقامتی در حد 1 مگا اهم یا بیشتر). استفاده از نوارهای مچی که سبب ارتباط مستقیم فرد با زمين مي شود، مجاز نمي باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر در اين زمينه، به استانداردBS IEC61340-5-1 مراجعه نمایید.

ث) تغذیه تجهیزات تحت تست

هر قطعه ای از تجهیزات تحت تست بایستی از طريق منبع تغذیه خاص خود به برق متصل شود. این منابع باید از سوکت ها یا ترمینال های مربوطه تأمین شده و داراي پوشش های عایق مناسب باشند. منابع تغذيه بايستي داراي سيستم حفاظتي مناسبي در برابر اضافه بار و اضافه جريان در صورت بروز خطا در وسايلي مانند فيوزها باشند. توجه داشته باشيد كه:

1- در جايي كه از ترانسفورماتور ايزوله به عنوان منبع تغذيه براي تست تجهيزات استفاده مي كنيد، بايستي علاوه بر رعايت استاندارد BS 61558 از ترانسفورماتورهاي جداگانه براي هر ميز تست استفاده نماييد. چنانچه اين كار به طور منطقي عملي نباشد، از يك ترانسفورماتور ايزوله مي توان براي تغذيه ميزهاي ديگر استفاده نمود ضمن اين كه بايستي خطر اتصال اين منبع تغذيه به زمين را در هر ميز به درستي كنترل كرده و بدين وسيله از نبودن جريان نشتي به زمين مطمئن شد.

2- تأمين انر‍ژي از ترانسفورماتور ايزوله بايد از طريق يك سوكت مخصوص انجام گرفته و بر روي آن عبارت “فقط براي استفاده به منظور تست تجهيزات برقدار” به وضوح نوشته شود. هيچ سيمي نبايد به طور ثابت به ترمينال زمين سوكت وصل شود و نيز قاب سوكت بايستي از ماده عايق ساخته شده باشد. همچنين نبايد قسمت هاي برقدار تجهيزات در حال تست در معرض ديد قرار داشته باشند.

3- در شرايط خاص، تجهيزات تحت تست از نوع كلاس I بايستي به طور كامل ارت شوند مگر اين كه براي تغذيه آنها از ترانسفورماتور ايزوله استفاده شود. ارت نمودن تجهيزات، خطر برق گرفتگي را افزايش مي دهد كه البته مي توان به كمك ساير اقدامات ايمني، اين خطرات را به حداقل ممكن كاهش داد.

4- وقتي تجهيزات تحت تست از نوع كلاس I باشند، هر گونه خطاي زميني كه از قبل در تجهيزات موجود بوده، بايستي آشكار شده و رفع خطا گردد. اين كار بايد پيش از اتصال تجهيزات به برق انجام شود. در صورت تأمين برق از ترانسفورماتور ايزوله، خطاي به وجود آمده بدين معني است كه تماس همزمان با محفظه دستگاه و يك قطب و يا هر دو قطب منبع تغذيه ايزوله ممكن است سبب برق گرفتگي خطرناكي شود. تاییدیه وزارت کار چاه ارت

5- كليه هادي هاي حفاظتي مدار (مسير ارت) در مجموعه تجهيزات كلاس I نوع پرتابل پس از تكميل شدن چيدمان ميزهاي ويژه تست، بايستي دوباره آزمايش شوند تا اطمينان حاصل شود كه هيچ خطاي زميني قبل از وصل دستگاه به برق وجود ندارد.

ج) ارزيابي خطرات موجود در تجهيزات تست و منابع تغذيه برق

تمامي اقداماتي كه براي كنترل خطر برق گرفتگي به كار مي روند، بايد مطابق سلسله مراتب زير به انجام رسند:

1- اولين و مهمترين مورد اين است كه تا حد ممكن به كمك روش هاي سخت افزاري كنترل هاي لازم را انجام دهيد.

2- دوم اينكه تمام خطرهاي قابل پيش بيني را با استفاده از سيستم هاي ايمن كاري كنترل كنيد. اين موارد بايستي شناخته شده و تمامي پرسنل مربوط از آنها اطلاع كافي داشته باشند. همچنين بايد خطرات به پرسنل گوشزد شده و به طور مكتوب به ايشان ابلاغ شود (اين كار مرجع مناسبي است كه به كمك آن مي توان دستورالعمل هاي ايمني را در صورت نياز اصلاح نمود). تاییدیه چاه ارت

3- و نهايتاً استفاده از پرسنل مجرب (يا ساير پرسنلي كه زير نظر افراد مجرب كار مي كنند) به طوري كه اين افراد بايد داراي تجربه و دانش فني لازم باشند تا بتوانند از خطرات و صدمات تهديد كننده جلوگيري كنند.

اگر استفاده از ترانسفورماتورهاي ايزوله به عنوان منابع تغذيه جهت تست تجهيزات، جزو اقدامات سخت افزاري لازم براي ارزيابي خطرات باشند، اين فرآيند بايد به طور نرمال انجام شده و ترانسفورماتور ايزوله بايستي جدا از تجهيزات زير تست بررسي شود. همچنين ضرورت دارد قفسه اي حاوي وسايل تاییدیه چاه ارت لازم براي تست هر يك از تجهيزات تعبيه گردد.

با قرار دادن تمامي وسايل مورد نياز براي تست تجهيزات بر روي قفسه هاي عايق كه در بالاي ميز مخصوص تست تعبيه شده اند، مي توان برخي از خطرات مربوط به استفاده از تجهيزات تست را كاهش داد ولي بايد توجه داشت كه امكان حذف كامل خطرات وجود ندارد. همچنين اين كار امكان اتصال همزمان وسايل تست كننده با تجهيزات تحت تست را كاهش خواهد داد.

وقتي كه استفاده از ترانسفورماتورهاي ايزوله به عنوان منابع تغذيه جهت تست تجهيزات، جزو اقدامات سخت افزاري مربوط به ارزيابي خطرات باشد، همه منابع متصل به تجهيزات تست بايد توسط كليدهاي محافظ جانRCDبا جريان 30 ميلي آمپر حفاظت شوند.

توجه داشته باشيد كه براي منابع تغذيه اي كه جرياني بيش از 16 آمپر را به تجهيزات تحت تست وارد مي كنند، و يا در جايي كه تجهيزات زير تست داراي جريان نشتي بالايي هستند، ممكن است استفاده از كليدهايRCDبدليل ايجاد نويز در سيستم، عملي نباشد.

به منظور مطالعه ساير توصيه هاي ايمني مربوط به اين قسمت، به بخش 607 استانداردBS 7671مراجعه نماييد.

تاییدیه چاه ارت تاییدیه وزارت کار چاه ارتینگ

ساخت مناطق ايمن براي تست حصول اطمينان از اين كه افراد غير دخيل در تست بايد از خطرات دور نگهداشته شوند، حائز اهميت است. اين كار با منحصر كردن انجام امور تست در نواحي مشخص شده براي اين منظور، امكان پذير است.

در برخي كارگاه ها امكان ساخت و ايجاد يك منطقه تست همراه با ميز كار ثابت وجود دارد كه تنها پرسنل تست كننده تجهيزات بتوانند به آن دسترسي داشته باشند. در غير اين صورت، با قرار دادن فنس و موانع فيزيكي و تاییدیه چاه ارت يا ساير روش هاي محصور كننده بايستي افراد غير مجاز را از نزديك شدن به تجهيزات زير تست دور نگهداشت. منطقه ويژه تست مي تواند به يكي از صورت هاي زير باشد:

• اتاقي مخصوص كه به منظور عمليات تست ساخته شده و داراي وسايل حفاظتي وي‍ژه باشد. همچنين اين اتاق بايد مجهز به درهاي ايمن باشد تا از دسترسي افراد غيرمجاز جلوگيري شود (اين درها با توجه به ميزان و درجه خطر، بايد امكان قفل شدن هم داشته باشند).

• منطقه اي مشخص شده در يك كارگاه مجهز به مانع فيزيكي و فنس دائمي.

• يك ميز كار كه براي عمليات تست طراحي شده و براي تعمير تجهيزات و تست آنها مورد استفاده قرار گيرد.

• محل كارگاه مشخص شده در خلال فرآيند توليد و يا در انتهاي خط توليد

• يك منطقه موقت ساخته شده در اطراف تجهيزات با استفاده از فنس ها و موانع فيزيكي ايجاد شده به همين منظور.

• يك منطقه ساخته شده در پيرامون تجهيزات ثابت مانند سوئيچ گيرها يا كليدهاي كنترل كننده مدار كه در اين منطقه افراد ماهر بتوانند كارهاي تعميراتي را انجام داده و عيب و نقص تجهيزات را رفع نمايند و يا در خلال روند نگهداري تجهيزات، بتوانند فرآيند تست را به انجام رسانند.

در كارگاه هايي كه تمام پرسنل آن به خوبي آموزش هاي لازم را فرا گرفته و از دستورالعمل هاي مربوط به ايمني آگاهي كامل دارند و از سوي ديگر هيچ فرد غيرمجازي را در جمع خود نپذيرفته اند، ايجاد فنس در درون كارگاه و در پيرامون ميز كار يا محدوده كاري ايشان ممكن است ضرورت نداشته باشد.

علاوه بر اين، همه كارگران بايد آگاه باشند كه نبايستي تمركز افرادي كه به انجام عمليات تست مشغول هستند، توسط سايرين كه درگير فرآيند تست نيستند، بر هم زده شود.

تاییدیه چاه ارت تاییدیه وزارت کار چاه ارت

چگونگي حفاظت از افرادي كه به انجام عمليات تست مبادرت مي نمايند

اقدامات انجام شده براي حفاظت افرادي كه مبادرت به انجام عمليات تست مي كنند، بايد مؤثر بوده و بتواند ايشان را از تماس با هادي هاي لخت برقدار كه منجر به وارد شدن صدمه به پرسنل و ايجاد حادثه مي شود، برحذر دارد. اين تماس مي تواند به صورت برخورد يكي از دست ها با منبع انرژي باشد كه يكي از هادي هاي تغذيه اش به زمين وصل شده و يا تماس مزبور مي تواند از طريق قسمت ديگري از سطح بدن صورت گيرد.

تجهيزات كلاس I در اين طبقه بندي قرار مي گيرند زيرا بيشترين خطر در منبع هنگام ارتباط آن با زمين به وجود مي آيد. بنابراين خطر مربوط به تجهيزات الكترونيكي در محلي است كه سطوح بزرگ فلزي (يا شاسي ها) به منبع تغذيه متصل مي شوند.

همچنين خطر صدمه ناشي از منابع تغذيه در جايي كه اتصال زمين وجود نداشته و يا در محلي كه اتصال همزمان با قطب هاي منبع صورت مي گيرد ، زياد است. روش هاي كاهش خطر برق گرفتگي ناشي از اتصال همزمان با هادي ها عبارتند از:

1) انجام تست در جريان ها و ولتاژهاي كم و بي خطر

2) استفاده از محفظه هاي تست مجهز به قفل كه بتوان تجهيزات تحت تست را در درون آنها قرار داد

3) استفاده از عايق كاري موقت

4) استفاده از پوشش هايي كه براي انجام عمليات تست نياز به برداشتن آنها نباشد كه عايق كاري اوليه سيم هاي متصل به منبع تغذيه، مثالي از اين مورد است.

5) ايجاد منطقه اي كه حتي الامكان ايزوله از زمين باشد

6) استفاده از ترانسفورماتورهاي ايزوله به عنوان منبع تغذيه اصلي

7) استفاده از كليدهايRCD با جريان 30 ميلي آمپر

مطالب مندرج در بخش هاي ذيل، اطلاعات تفصيلي بيشتري درباره هر يك از اقدامات حفاظتي ارايه مي نمايند:

امکان تست تجهیزات از طریق برقدار کردن آنها با سطوح ولتاژ و جریان بدون خطر وجود دارد. این موضوع بایستی قبل از تصمیم به استفاده از سطوح ولتاژ و جریان خطرناک، همواره مد نظر قرار گيرد.

محفظه های تست مجهز به قفل

این محفظه ها ممكن است از لحاظ اندازه با يكديگر تفاوت داشته باشند به طوري كه محفظه هاي مزبور مي تواند به صورت جعبه اي کوچک همراه با درپوش مجهز به قفل باشد كه بر روي ميز كار نصب مي شود و يا به صورت محفظه اي بزرگ همراه با درهاي مجهز به قفل باشد (بزرگی محفظه به گونه ای است که افراد می توانند وارد آن شوند).

حصول اطمینان از این که عملكرد ایمنی سیستم قفل مزبور همانند عملكرد عايق به كار رفته در تجهيزات مناسب است، حائز اهمیت فراوان مي باشد كه بدين منظور استفاده از سیستم قفل و کلید مخصوص موسوم بهtrapped key یاkey exchange با عايق مناسب می تواند به اين اطمينان کمک کند.

در حالت کلی قفل نمودن محفظه و استفاده از سيستم كنترلي براي بازرسي آن به تنهایی مورد قبول نبوده و منبع تغذیه هم بایستی از طریق سیستم قفل مذكور، ایزوله گردد. در شرایط معین مانند استفاده از خازن ها، ممکن است پتانسیل ناشي از بارهای ذخیره شده خطرساز و حادثه آفرین باشد.

در چنین شرایطی منبع تغذیه مربوط به تجهیزات زیر تست را باید قبل از هر گونه اقدام براي تست ترجیحاً به صورت اتوماتیک به زمین ارت کرد. چنانچه امکان ارت اتوماتیک تجهيزات تاییدیه چاه ارت وجود نداشته باشد، بایستی با ابزار مناسب و مخصوص ارت نسبت به اتصال زمین دستی اقدام نمود.

همچنین در زمان به کار بردن ارت اتوماتیک، استفاده از وسیله ارت دستی برای ارت کردن تجهیزاتی که قبلاٌ برقدار بوده اند، اهمیت فراوان دارد. ضمناً توجه داشته باشيد كه وقتی محفظه های بزرگ مورد استفاده قرار می گیرند، باید اطمینان حاصل شود که هنگام بروز خطر در تجهیزات زیر تست، افراد نتوانند به درون محفظه ها و منطقه خطر راه پيدا كنند.

عایق کاری موقت

وقتی که خطر تماس همزمان با هادی های خطرناک وجود دارد، نبايد فرض را بر اين بگذاريم که کارگران قادر به جلوگيري از چنين تماس های خطرناکي هستند. استفاده از عایق کاری موقت که می تواند به كمك صفحات مخصوص و یا ورقه های عایقی (به صورت انعطاف پذير و یا غیر قابل انعطاف) باشد، را مد نظر قرار دهيد. البته ممکن است یک محدودیت عملی در استفاده از صفحات مزبور در زمان تست و سوارکردن تجهیزات الکترونیکی مکمل وجود داشته باشد.

مناطق ايزوله از زمین

دستیابی به یک منطقه کامل ايزوله از زمین بسيار دشوار می باشد چون باید اطمينان حاصل كنيم كه تمامي سقف ها و دیوارها جریان را از خود عبور نمي دهند چرا كه شوك حاصل از عبور جريان موجب آسيب و صدمه به افراد مي گردد. بنابراین استفاده از مواد عایقی مناسب مانند فرش هاي عايق لازم است تا منطقه اي ايزوله از زمين ایجاد شود.

سپس این مناطق باید در فواصل منظم تست شوند تا اطمينان حاصل شود كه خواص عایقی آنها همچنان ثابت مانده است.

ايجاد منطقه ايزوله از زمین به آساني عملي و امكان پذير است اما ارزیابی کلی از خطرات ضرورت دارد تا اطمینان حاصل شود که افراد تست کننده با هیچ یک از هادی های ارت شده تماس خطرساز برقرار ننمايند. اقلامی همچون لوله های هدایت آب و گرما و نیز رادیاتورها بایستی مجهز به حفاظ باشند و یا منطقه تست باید به گونه ای باشد كه از تماس همزمان افراد تست کننده با تجهیزات زیر تست و دستگاه های ارت شده جلوگیری نماید.

مناطق ايزوله از زمين باید به گونه اي باشد كه امکان تماس با قسمت های هادی و رسانا به حداقل ممكن رسیده، ضمناً می توان از یک کلید RCDبا جریان 30 میلی آمپر به عنوان وسيله تکمیلی حفاظت استفاده نمود. مناطق ايزوله از زمین اغلب همراه با ترانسفورماتورهای ایزوله مورد استفاده قرار می گیرند. هنگامی که امکان ایجاد منطقه ايزوله از زمين به خاطر ضرورت ارت کردن تجهیزات زیر تست وجود ندارد، مي توانيد از تعداد قطعات فلزی غير ضروري تا حد ممكن بكاهيد.

ترانسفورماتورهای ایزوله

در صورت تماس فرد با یک هادی برقدار در منبع تغذیه ایزوله شده و تماس قسمت دیگري از بدن وي به هادی ارت شده، ترانسفورماتور ایزوله مورد استفاده به عنوان منبع تغذیه در عمليات تست، مي تواند از خطر برق گرفتگی جلوگیری نمايد.

اما باید توجه داشت که اگر فردي به طور همزمان با هر دو هادی ثانویه ترانسفورماتور تماس برقرار کند، ترانسفورماتور ایزوله نمی تواند از برق گرفتگی وي جلوگيري نمايد مگر این که ولتاژ خروجی كمتر از 50 ولت متناوب ( يا 120 ولت مستقیم) در محيط خشک بوده و یا ولتاژ مزبور كمتر از 16 ولت متناوب (يا 35 ولت مستقیم) در محيط نمناك باشد.

شرايط ایزوله بودن از زمین بایستی به طور منظم تست گردد و یا می بایست اقدام به نصب وسایل نشان دهنده ارت فالت نمود تا اطمینان حاصل شود که ارت فالت های خطرناک تشخيص داده شده و رفع عيب مي شوند.

کلیدهای محافظ جان RCDتاییدیه وزارت کار چاه ارت

این کلیدها وسایل تكميلي حفاظت هستند که از برق گرفتگی جلوگیری نمی کنند ولی مي توانند از مدت زمان وقوع برخی از شوك هاي الكتريكي جلوگیری نمایند. اين كليدها توانايي قطع سريع منبع تغذیه برق را در صورت عبور جریان نسبتاً کم از طريق زمین (مانند زماني که برق گرفتگی رخ می دهد) دارا هستند.

بنابراین کلیدهاي RCDقادر به ايجاد سطح حفاظتی بالاتری در برابر خطرات ناشي از برق گرفتگی شدید در هنگام استفاده از منابع تغذيه حفاظت نشده مي باشند. یک کلیدRCDمورد نیاز برای به حداقل رساندن خطرات و ضايعات انساني بایستی دارای حداكثر جریان قطع نامی30 میلی آمپر بوده و نباید دارای زمان تأخیر قابل تنظیم باشد.

اگرچه اغلب از کلیدهای با جریان30 میلی آمپر استفاده می شود، ولی کلیدهای با جریان قطع کمتر (10 میلی آمپر یا کمتر) نيز موجودند كه می توان از آنها برای حفاظت تكميلي در جايي كه ايجاد نويز مشكل خاصي محسوب نشود، استفاده کرد. هنگامي که حفاظت فردی تا اندازه اي بستگی به عملکرد کلیدRCDداشته باشد، این کلید بایستی با استفاده از تجهیزات تست مربوطه و در فواصل زمانی مناسب تست گردد (برای نمونه کلیدهای RCDقابل حمل قبل از هر بار استفاده باید به طور هفتگی مورد بررسي قرار گيرند)

افزون بر این، تمامی کلیدهای RCDبایستی حداقل سالی یکبار با استفاده از تست کننده مخصوصRCDتست شوند که این دستگاه تست کننده، جریان قطع و سرعت عمل کلید را تست می کند.

دستگاه هاي ويژه تست تجهیزات برقي

در صورت امکان، دستگاه هاي تست كننده باید از يك طراحی ويژه برخوردار باشند. در اين حالت سازنده بايد عمليات ايمني لازم در خلال استفاده از دستگاه را در طراحي خود مد نظر قرار دهد. در صورت امكان تجهيزات تست بايد مطابق استانداردBS EN 61010ساخته شوند. دستگاه هاي ويژه تست تجهيزات برقي بايد با همان استاندارد ايمني تجهيزات مربوطه طراحي و ساخته شوند.

وقتي تجهيزات از طريق منبع تغذيه برق راه اندازي مي شوند، استفاده ايمن از آنها بايد به شيوه صحيح انجام پذيرد. علاوه بر این، چگونگي اتصال دستگاه هاي ويژه تست به تجهیزات بايد با ایمنی لازم صورت گيرد.

تاییدیه وزارت کار چاه ارت دستگاه های تست عایقي می توانند ولتاژهای زیادی در خروجی خود تولید کنند و برخی از آنها دارای قابليتي هستند كه می توانند جریان خروجی را به سطح ایمن و بدون خطر كاهش دهند. عموماً جریان بدون خطر و ایمن برابر با 5 میلی آمپر می باشد (قبلاً جریان 5 میلی آمپر متناوب به عنوان جريان ايمن در نظر گرفته مي شد ولی از ماه می 2001 جريان خروجي تجهیزات جدید باید به 3 میلی آمپر محدود شود).

اگر تماس خطرناکی با هادی های خروجی برقرار شود، خطر صدمه و جراحت در صورتی که این سطوح جریان افزایش نیابند، به حداقل می رسد. چنانچه سطوح جریان بالاتری مورد نیاز باشد، اقدامات خاص نیاز است تا از آسيب و ضايعات جلوگیری شود.

این اقدامات شامل استفاده از رابط های تست متصل به کلیدهای کنترل و یا استفاده از محفظه های مجهز به قفل برای جلوگیری از دسترسی به قسمت های خطرناک و ایجاد محدودیت در انجام تست توسط افراد غیرمجاز می باشند.

اکثر تست هاي عایقی را می توان تحت جریان های ایمن مشخص شده در فوق به انجام رساند. نحوه اتصال تجهیزات براي تست باید به گونه اي باشد كه حفاظت مناسبی در برابر برق گرفتگی ایجاد نماید.

تنها استثناء در این مورد هنگامی است که تجهيزات مورد نظر براي تست در درون محفظه قفل دار به دستگاه هاي تست كننده وصل شده و يا رابط اتصال آنها قطع مي شود كه در اين گونه موارد منبع تغذیه بايستي ایزوله بوده و نيز مي بايست اطمینان حاصل شود که هر گونه انرژی ذخیره شده در منبع، از بين رفته باشد تا خطري براي افراد ايجاد ننمايد. در این حالت، هادی های اتصال دهنده قسمتی از هادی های تحت تست را تشكيل داده و بنابراين دارای خطري مشابه همان هادي ها خواهند بود.

نمونه دستگاه های تست كننده تاییدیه وزارت کار چاه ارت

پاراگراف های زیر عمدتاً مربوط به اسیلوسکوپ می شود اما می توان برخی اوقات آنها را برای دستگاه های دیگر نظیر سیگنال ژنراتور نيز مورد استفاده قرار داد. ولتاژهای خطرناک ممکن است در قاب اسیلوسکوپ ارت شده کلاس I یا در برخی موارد در انواع معینی از اسیلوسکوپ های کلاسII با عایق دوبل پديد آيند. ولتاژهای خطرناک ممکن است از ولتاژهای اندازه گیری شده بر روی تجهیزات زیر تست ناشی شوند و یا در بعضی موارد به خاطر شکست عایقی خود اسیلوسکوپ پدید آیند.

تماس با ما